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Edited version of your private ruling 

Authorisation Number: 1012513674501 

This edited version of your ruling will be published in the public register of private binding rulings after 28 

days from the issue date of the ruling. The attached private rulings fact sheet has more information.  

Please check this edited version to be sure that there are no details remaining that you think may allow you 

to be identified. If you have any concerns about this ruling you wish to discuss, you will find our contact 

details in the fact sheet.  

Ruling 

Subject: PAYG Withholding 

Questions 

1. Will an amount be required to he withheld under section 12-35 of Schedule 1 to the 

Taxation Administration Act 1953 (ITAA 1953), in respect of payments made to a 

support worker?  

Answer: No 

2. Would the answer to question one differ if a support worker was involved for a period in 

excess of 6 months? 

Answer: No  

3. If the answer to question one is no, will an amount be required to be withheld under 

section 12-190 in Schedule 1 to the ITAA 1953 in respect of payments made to a 

support worker, where the worker also provides a ‘statement by supplier’ form stating 

the supply is wholly of a private or domestic nature?  

Answer: No 

4. Would the answer to question three differ if the support worker worked more than 30 

hours per week? 

Answer: No 

 

This ruling applies for the following period 

Year ended 30 June 2013 

Year ended 30 June 2014 

Year ended 30 June 2015 

Year ended 30 June 2016 

Year ended 30 June 2017 
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The scheme commenced on 

1 July 2012 

Relevant facts  

You live with your family and receive disability support funding.  

Together with your family, you enlist the help of individuals to support you while your family is away 

on an as-needed basis. 

You pay an hourly rate.  

The number of hours where care is required varies depending upon your situation.  

The support is typically provided by transient workers (such as backpackers) and the length of lime 

that a particular individual will be involved can vary, but is typically up to six months.  

The support provided to you by the support workers will also vary depending upon the time of day 

that care is required, but can include:  

- transport to and from the nearest school bus stop  

- providing meals  

- assistance with personal hygiene matters  

- entertainment  such as playing games   

- general supervision to ensure your safety  

- undertaking general household duties including washing clothes, folding and ironing, 

vacuuming sweeping and mopping, cooking, washing dishes, cleaning and making beds.  

Your family makes the payments to the support workers on your behalf in their capacity as your 

legal guardians.  

The support worker provides you with a ‘Statement by Supplier’ declaration such that tax is not 

withheld on the payments made to them.  

A variety of means are used by my family to source support workers including, but not limited to:  

- family and social networks 

- internet sites  

- local newspapers.  

The support workers are not professional care workers. On occasions, multiple support workers 

are utilised.  

There is no sick or annual leave entitlement accruing for the support workers. 

You do not provide insurance for the support workers. 

There is no formal agreement. Tasks are agreed verbally and are provided on an ad-hoc basis, when 

required.  

The typical length of the stay is generally no longer than 6 months.  

The support workers are provided with some general guidelines on what is required in relation to caring for 

you. The support workers are flexible in determining how these tasks are performed provided you safety 

and wellbeing is maintained.  



 

Edited version of private ruling  Page 3 of 5 

 

You are not in the business of providing support services. 

You do not specify that a company uniform or specific dress code is required. 

You maintain no conditions that the support workers are bound to work specifically for you. 

Relevant legislative provisions 

Taxation Administration Act 1953 section 12-35  

Taxation Administration Act 1953 section 12-190  

Reasons for decision  

Question one and two  

The expression employee is not defined in either the ITAA 1936 or the Income Tax Assessment Act 1997. 

Therefore it has its ordinary meaning. 

Taxation Ruling TR 2005/16 discusses who is an employee within the ordinary meaning of that expression.  

Paragraph 17 states: 

The relationship between an employer and employee is a contractual one. It is often referred to as a contract of 

service. Such a relationship is typically contrasted with the principal/independent contractor relationship that is 

referred to as a contract for services. An independent contractor typically contracts to achieve a result whereas an 

employee contracts to provide their labour (typically to enable the employer to achieve a result). 

The ruling provides the following key indicators that should be considered when determining whether an 

individual is an employee or independent contractor at common law: 

1. Terms and circumstances of contract - a clause in a contract that purports to characterise the 

relationship between the parties as that of principal/independent contractor and not that of 

employer/employee must be considered with all the other terms of the contract. That is, the parties cannot 

deem the relationship between themselves to be something that it is not by simply giving it a different 

label.  

2. Control test - the degree of control which a person who engages another person can exercise over that 

person is a classic test for determining the nature of the relationship: Hollis v Vabu (2001) 207 CLR 21; 47 

ATR 559. A common law employee is told not only what work is to be done, but how and where it is to be 

done. However, the mere fact that a contract may specify how the contracted services are to be performed 

does not necessarily imply an employment relationship. 

3. Contract for results - where the substance of a contract is to achieve a specified result, there is a strong 

(but not conclusive) indication that the contract is one for services. Other indicators of a contract for 

services include where the person is free to employ their own means (such as third party labour, plant and 

equipment) to achieve the contractually specified outcome, the consideration is for a fixed sum on 

completion of the specified services which is the result, as opposed to an amount paid by reference to 

hours worked. 

4.  Whether work can be delegated - if a person is contractually required to personally perform the work, 

this is an indication that the person is an employee. However, ‘delegation’ exercised by an employee (e.g. a 
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manager or supervisor) is fundamentally different from the delegation exercised by a contractor where the 

contractor is responsible for the cost and the emphasis is on achieving a result.  

5.  Risk - where the worker bears little or no risk of the costs arising out of injury or defect in carrying out 

their work, they are more likely to be an employee. On the other hand, an independent contractor bears 

the commercial risk and responsibility for any poor workmanship or injury sustained in the performance of 

work. An independent contractor also often carries their own insurance and indemnity policies.  

6. Provision of tools/payment of own expenses - the provision of assets, equipment and tools by an 

individual and the incurring of expenses and other overheads is an indicator that the individual is an 

independent contractor. Further, the Tax Office considers that an employee, unlike an independent 

contractor, is often reimbursed (or receives an allowance) for expenses incurred in the course of 

employment, including for the use of their own assets such as a car.  

7. Other - other indicia suggesting an employer-employee relationship include: 

- the right to suspend or dismiss the person engaged;  

- the right to the exclusive services of the person engaged;  

- provision of benefits such as annual, sick and long service leave;  

- provision of other benefits prescribed under an award for employees; or 

- a requirement that a worker wear a company uniform. 

Application to your circumstances: 

There is no formal agreement between yourself and the support workers, tasks are agreed to verbally. 

With respect to the control test, you do not control the support workers and your verbal agreement covers 

only general guidelines on what is required.  The care workers have flexibility in determining how tasks are 

preformed provided your safety and wellbeing is maintained. 

You do not provide insurance for the support workers which indicates that they are independent 

contractors rather than employees.   

Regarding the provision of equipment, the nature of the activities do not require significant tools to be 

involved.  

Consistent with the indicators for independent contractors, you maintain no conditions that the support 

workers are bound to work specifically for you. Furthermore there are no sick or annual leave entitlements 

accruing from the carer role which are usually mandatory in an employment contract. 

You do not specify that a company uniform or specific dress code is required. 

In application to your case, having regard to all the factors listed above, it is considered that your individual 

support workers are not employees (according to its ordinary meaning) and that they better fit the 

description of independent contractors who are providing only a service.  

Please note that the length of the arrangement between yourself and the support workers will not alter the 

status of the relationship, the individual will remain a contractor provided the relationship is materially the 

same as that described above. 
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As such, you are not required to register for PAYGW, nor are you required to deduct amounts for PAYGW 

from payments made to the support workers. 

Question three and Question four 

Taxation Ruling TR 2002/9 provides guidance as to whether an entity making a payment in respect of a 

supply is required to withhold an amount under section 12-190 of Part 2-5 (the PAYG provisions) of 

Schedule 1 to the TAA 1953.  

TR 2002/9 states that if a payment is not made in the course or furtherance of an enterprise carried on in 

Australia by the payer, there is no requirement to withhold.  

This subsection was inserted into section 12-190 by the A New Tax System (Tax Administration) Act (No 2) 

2000 on 30 June 2000. Previously the provision had provided that there was no requirement to withhold if 

the payment was made by an individual and the payment was for the payer wholly of a private or domestic 

nature.  

It was considered that this exclusion was too narrow. The new exception is wider in that it also applies to 

payers that are not individuals. Also, the provision now clearly excludes payments made to an employee or 

a labour hire worker relating to their work in that capacity.  

TR 2002/9 provides the following example:   

85. Naree has just purchased a home in a residential suburb to be used for her private residential 

accommodation. Naree has her own consulting business and has an ABN as she is carrying on an enterprise in 

relation to her consulting work. Naree works from her business premises in the city.  

86. The home needs painting so Naree engages a painter to paint the exterior and interior of the house. The 

painter does not provide Naree with his ABN at or before the time of payment. Naree is not required to 

withhold as the payment is not made in the course or furtherance of an enterprise carried on by Naree. 

Naree has hired the painter in her personal capacity in relation to a private and domestic matter - not as part 

of her business or enterprise activities.  

In your case, you engage the services of various support workers to assist you with your daily activities.  You 

hire the support workers in your personal capacity in relation to a private and domestic matter and not as 

part of a business or enterprise you carry on. As such you are not required to withhold an amount under 

section 12-190 of Schedule 1 to the TAA 1953.  Please note that the number of hours worked by the 

support workers will not alter the requirement to withhold.  

Disclaimer 

You cannot rely on the rulings in the Register of private binding rulings in your tax affairs. You can only rely 

on a private ruling that we have given to you or to someone acting on your behalf.  

The Register of private binding rulings is a public record of private rulings issued by the ATO. The register is 

an historical record of rulings, and we do not update it to reflect changes in the law or our policies. 

The rulings in the register have been edited and may not contain all the factual details relevant to 

each decision. Do not use the register to predict ATO policy or decisions. 

 


